Skip to main content

Детски отдел

Любопитко

 

Какво е това География?

 • Науката, която изучава Земята, планетата, на която ние живеем, се нарича „география” (на гръцки това означава „описание на земята”). Географията е една от най-старите науки. Тя е възникнала още в древността, когато човекът започнал да изучава заобикалящия го свят. ;

 • Пътеществениците донасяли в родината си разкази за чужди народи, съставяли описания на далечни страни. Знанията за очертанията на сушата, моретата и океаните, за особеностите на различните местности, за населяващите земята народи съставили основата на географията.

 • Най-древните донаучни представи за земята били митичните. Целият свят бил смятан за жив, одушевен и подобен на човека. Самата гръцка дума „гея”, от която произлиза думата география, геометрия и геология, било не само названието на земята, но и името на богинята на Земята – Гея, съпруга на небето – Уран. За гърците земята била живо същество.

 • Колкото по-далече хората пътешествали и колкото по-далече са били от дома си, толкова повече научавали за заобикалящия ги свят. Но след време за обобщаване на получените сведения не били достатъчни само словесните описания. Така възникнали картите – умалени изображения на земната повърхност върху плоскост. При разглеждането на старинни карти може да се забележи как с годините се сменяли очертанията на континентите, а през епохата на Великите географски открития (средата на XV до средата на XVII век) се появили нови континенти.

Знаете ли, защо през пролетта и лятото е топло?

 Много деца си задават този въпрос. Чудят се защо се променя времето и защо се сменят сезоните?

 В продължение на една година нашата планета Земя прави една пълна обиколка около Слънцето. Едновременно с това, за едно денонощие /24 часа/ Земята се завърта около собствената си ос. Тази ос е само мислена, а не действителна. Тя преминава от Северния полюс отвесно от Южния полюс. Затова Слънцето свети с различна сила на северното и на южното полукълбо през четирите годишни сезона. Така четирите годишни сезона – пролет, лято, есен и зима – не се появяват едновременно на Земята. Само за едни период от годината Северният полюс се обръща към Слънцето. Тогава на цялото северно полукълбо е лято. Дните са топли и дълги. През останалата част от годината към Слънцето е обърнат Южният полюс. Тогава е лято по цялото южно полукълбо.

 

2 - април - Международен ден на детската книга и изкуства за деца

 Знаете ли, че детските книги също празнуват? Техния празник е на 2-ри април!

 Всяка пролет с песента на птиците и първите цветя идва Седмицата на детската книга и изкуства за деца.

 Празнуват го децата. Те отдават почит на своите верни приятели – книгите, песните, филмите, спектаклите, хубавите рисунки и техните създатели – писатели, композитори, художници и артисти.

 За този празник децата се готвят с радост и вълнение. Те четат хубави книги, учат нови песни и танци, рисуват и подготвят изложби, посещават театрални спектакли и концерти, уреждат им се срещи с писатели, музиканти и актьори.

 Международният ден на детската книга и изкуства за деца се отбелязва в цял свят още от 1967г.. Този ден съвпада с рождения ден на датския писател Ханс Кристиан Андерсен, който е създал едни от най-любимите приказки на всички времена.

 Ханс Кристиан Андерсен писал стихове, разкази, пиеси и романи, но това, с което спечелва световна слава, са неговите приказки най-известни от които са: „Грозното патенце”, „Палечка”, „Дивите лебеди”, ”Малката русалка”, „Малката кибритопродавачка”, „Новите дрехи на краля”, ”Храбрият оловен войник” и много други.

 Той е написал над 150 приказки, 770 стихотворения, 6 романа и много пиеси. По-късно негови текстове са преведени на повече от 150 езика и вдъхновяват множество пиеси, балети, игрални и анимационни филми. Писателят умира на 4 август 1875г.

 От 10 февруари 2017 г. издателство „Фют“ стартира нова игра „Разменени приключения“ с поредицата книги „Мая и Моте“.

 Целта на играта е да се поощрят децата да четат и ценят хубавите книги.

 Повече информация за играта вижте тук

 Читателите от филиала ни в ОУ „Ю. Гагарин” вече се втурнаха в приключенията на Мая и Моте. Знаете ли, че: месец февруари е определен като Месец на шоколада?

 Шоколадът бил открит от ацтеките в Мексико. Те обърнали внимание, че маймунките и катериците с удоволствие гризкат семената на какаото и решили също да го опитат. Да благодарим на животните за шоколада!

 За да се направи шоколад, е нужно какао. Какаото се добива от какаовото дърво. То расте в Африка и Южна Америка. Какаовите зърна се крият в голям плод. Във всеки плод има по около 40 зърна. Узрелите какаови зърна се сушат, пекат, смилат се и се обработват.

 В шоколадовата фабрика се смесват какаов прах, мляко и захар в един огромен миксер. Към тях се прибавя и каковото масло. Всичко това се разбърква дни наред в големи горещи казани. Най-накрая шоколадовият крем се излива във форми за шоколадови блокчета, шоколадови бонбони или шоколадови десерти. При изстиването шоколадът се втвърдява. И когато ние го ядем, той става в устата ни толкова топъл, че се разтопява.

 В миналото шоколадът се консумирал най-вече като питие – студено или топло, горчиво или сладко, подправено с мед, лешници, ароматни билки и плодове.

 Ежедневната употреба на малки порции шоколад оказва благотворно влияние върху работата на кръвоносните съдове, което пък е много добре за здравето на сърцето. Освен това шоколадът ни кара да се чувстваме добре, тъй като влияе добре и на мозъка а от там настроението ни се подобрява значително